تاریخچه کشتی

با سفارش آقایان ابوالملوکی و حمیدی کشتی خوزستان برای اولین بار صاحب تشک کشتی قانونی شدند . 

ادامه بخش یک

آقای حسین علی حاجیلو : درآن زمان در اهواز نامی از کشتی قهرمانی در میان نبود و کمتر کسی این ورزش ملی را می شناخت ، یک روز که برای تمرین به باشگاه دارئی رفته بودم متوجه جنب وجوش مخصوصی شدم و از مسؤلین باشگاه نام استاد کیومرث ابوالملوکی را شنیدم که می گفتند برای تمرین دادن به کشتی گیران اهواز به آن دیار تشریف آورده اند ، استاد چند کلاس داوری هم تشکیل دادند ، در این ایام بنده با تشویق های پی در پی ایشان به تمرین واقعی کشتی پرداختم و به سرعت ترقی کردم .

به جز آقایان مجدم و ضربیان مدیر و مدیر داخلی باشگاه دارائی که جلوتر از آنان سخن به میان آمد ، آقایان قنبرزاده و عنبرافشان ، مدیر و مدیر داخلی باشگاه تاج نیز جزء خادمین ورزش اهواز بودند و آقایان معتمدی و شاهین ریاست کشتی و دببرهیئت کشتی اهواز و آقایان سفیران ، محمدی و موزون داوران تربیت بدنی و آقای گنجی مسئول تربیت بدنی وقت اهواز و مرحوم دکتر حکیم شوشتری مؤسس باشگاه تاج از جمله شخصیتهایی بودند که برای این ورزش ملی متحمل زحمات بسیار گشتند .

همچنین باید از آقایان صمصام بختیاری ، فولادوند ، حجت ، دبیران ، بیگلرپور ، بهارمست ، مجلسی ، کمیلی ، صدوقی ،  نامجو و خبیری که از مقامات اداری شهرستان و استان بودند و جهت پیشرفت اهداف مقدس ورزشی به ویژه کشتی ، زحمت کشیده و حضور مستمرشان در میادین ورزشی و تشویق ورزشکاران و باعث ترقی و افتخار گشتند یادی کنیم و نامشان را زنده بداریم .

پس از آن که جناب استاد کیومرث ابوالملکی اهواز را ترک نمودند ، آقای امیر حمیدی که در آن زمان استاد کشتی دانشگاه هندوستان بودند برای مدت کوتاهی به اهواز آمدند و به هدایت کشتی گیران پرداختند . از اطلاعات و تجربیات و الطاف این دو استاد بزرگوار بود که جامعه کشتی اهواز مراحل ترقی را آغاز نمود .

باسفارش و فعالیت آقایان ابوالملوکی و حمیدی بود که از سوی اداره تربیت بدنی یک تخته تشک نصیب کشتی گیران اهواز گردید و قهرمانان اهوازی برای نخستین بار برروی تشک قانونی به مبارزه پرداختند .

از کشتی گیران قابل بحث آن زمان اهواز از سالهای 34 ــ 40 می توان از آقایان مجید نور ــ شیروانی ــ رستم زاده ــ حاضری ــ سماوات ــ حسینیان ــ رضائی ــ سادات شاه ولی ــ پرویز منیعی ــ حسن محمدی ــ پارسا ــ جلوه ــ صلاحی ــ پدرام ــ محبی ــ پرویزی ــ ایرج کاهیرده ــ منوچهر کاهیرده ــ عادله ــ جلالی ــ مشکیپور ــ ربیخه ــ شرفی ــ سراج ــ اویسی ــ دهنائی ــ پیرآهنج ــ بنی بشر ــ آشفته ــ دارابی ــ اعتدالی ــ صفائی ــ جواد هاشمی ــ تورائی ــ مینا ــ تات ــ سلکی ــ اسماعیلیوند ــ دادرس ــ عباسوند ــ ترابی ــ تفریحی ــ پرویز محمدی ــ عامری ــ موسوی ــ جهانگیروند ــ راجی ــ امیر اصلانی ــ بهرامی ــ احمدی ــ ولی زاده و مطیعی را نام برد ، که تعدادی از آقایان نامبرده دست پرورده اینجانب بوده و برخی از آنان به مقام قهرمانی کشور رسیدند و به تیم ملی راه یافتند و باعث افتخار و مباهات خوزستان و ایران گردیدند .

در این مقام از کلیه عزیزانی که نام شریفشان در خاطرم نمانده عذر می خواهم وطلب گذشت دارم . چراکه گذشته زمان و مشکلات روزگار مسبب اصلی این سهو و نسیانست .

بی مناسبت نمی دانم که از چند چهره قدیمی و ورزش دوست ذکر خیری به میان آورم آقای رکنی ، اقای حسین غیاثی کارشناس ورزش ، آقای شفیعی از ورزشکاران راه آهن ، آقای جواد ابتهاج و آقای جدلی که مشوق ورزشکاران بودند و مسابقه های بزرگی ترتیب می دادند که مهمترین آن مسابقات تیم های دارئی خوزستان و دارئی تهران بود و آقایانی که تیم تهران را تشکیل می دادند : امیر آفتابی ــ دهنده ــ ابولفضل ــ حسین پور ــ حسین ملاقاسمی ــ محمدعلی صنعتکاران ــ حسین عرب ــ حسنخانی ، شادروان مرتضی عزیزی و شادروان غلامرضا تختی بودند که تیم دارائی تهران را همراهی می نمودند و نیز باید از مربیان ، سرپرستان و ورزشکاران بی ادعای و عاشق خوزستان سخن رانیم ، قبل از همه باید از مدیر باشگاه پولاد خوزستان آبادان جناب آقای علی محمد ماهر نام ببریم این مرد بزرگ با خدمات صادقانه خود نسبت به ورزش آبادان به ویژه کشتی ، ستون محکم ورزش خوزستان محسوب می شد و هرگز مربیان و ورزشکاران خوزستانی این مرد نامی را فراموش نخواهند کرد .

دیگری آقای وزین رام ( غلامرضائی ) بود و نیز باید از آقای چگنی کشتی گیر قدیمی و مربی زحمتکش خرمشهری یاد بکنیم که فداکاری بسیار کرد تا قهرمانان لایقی تحویل کشتی ایران داد ــ یاد همه شان گرامی باد .

 

پایان .

 

منبع از :

 مجموعه کتابهای تاریخ کشتی ایران ( جلد سوم )

نوشته :مهدی عباسی

ارسال دیدگاه